רוק ישראלי
יזהר כהן, הבטחה. הד ארצי

רוק ישראלי

שיר הרוק הישראלי הראשון היה ככל הנראה "הו ילדונת" ששר בצלאל (צאל) יונגרייז בשנת 1963. מאז צעירים רבים שהושפעו ממוזיקה בריטית ואמריקנית החלו לנגן ולשיר שירים ששמעו ברדיו. בתחילה אותם צעירים ניגנו במועדונים קטנים בדרום תל אביב וברמלה, עד שבסוף העשור אותן "להקות קצב" נכנסו לזרם המרכזי של המוזיקה הפופולרית הישראלית, שיתפו פעולה עם אמנים מפורסמים, והחלו להשפיע על הסאונד הישראלי, מאריק איינשטיין ועד ללהקות הצבאיות.

בשנות השבעים אמני הרוק היו בטוחים יותר, הושמעו יותר בתחנות הרדיו וזכו להתעניינות מחברות התקליטים. להקות רוק ככיף התקווה הטובה, אחרית הימים ותמוז הפכו לקלאסיקה מקומית, ובמקביל הנוצרה בארץ מוזיקת רוק נסיונית ומתקדמת. שבסוף העשור כבר החלו פסטיבלי רוק המוניים. הראשון שבהם היה בנואיבה בסיני בשנת 1977, כשבשנות השמונים נערכו פסטיבלי קיץ קבועים ומצליחים מאוד בערד, אילת וצמח.

שנות השמונים החלו בגל רוק חדש, מחוספס ונועז, עם להקות מצליחות כתיסלם ובנזין, והצלחה פנומנלית של זמרים ותיקים יותר כשלום חנוך ומני בגר, וגם עם תחילתה של סצינה אלטרנטיבית שפרחה יחד עם תרבות המקומונים ובהשפעת תרבות הפאנק והגל החדש. כשאותו גל הבשיל בסוף העשור, החל עידן רוק חדש בהובלתם של אהוד בנאי, רמי פורטיס, ברי סחרוף ורונן בן טל הוותיקים, ובצירוף כוחות חדשים כמו להקות "איפה הילד", "מוניקה סקס", "מופע הארנבות של דוקטור קספר" ואחרים. אותו גל נמרץ, שמח ואנרגטי נגדע עם שינוי האווירה בארץ. רצח רבין, כניסת הטלוויזיה המסחרית ועליית הביקוש לז'אנרים אחרים כמו פופ ים תיכוני ומוזיקה אלקטורנית.

הסקירה שלנו מסתיימת באמצע שנות התשעים, אך הרוק הישראלי חי וקיים, מגוון ומתחדש גם היום, במאה העשרים ואחת.

אנו מזמינים אתכם ואתכן לקרוא, לשמוע ולצפות בחומרים נדירים ומענגים שליוו את הרוק הישראלי לאורך השנים. בילוי נעים!