היסטוריה של עם ישראל

היסטוריה של עם ישראל

ההיסטוריה של עם ישראל בספרייה הלאומית

מהעת העתיקה ועד ימינו עבר עם ישראל מסכת ארוכה של התרחשויות מסעירות, רדיפות, הגירות ופיצולים, ולמרות זאת שמר על זהותו וקיים רצף היסטורי עשיר של חיי תרבות, רוח ויצירה. המשכיות העם היהודי חרף פיזורו בין אומות העולם העסיקה חוקרים רבים בניסיון לבחון את שורשי קיומו ואופן התפתחותו. יתרה מזו, חזרת עם לארצו והקמת מדינה עצמאית אחרי תקופת גלות ארוכה כל כך היא הישג נדיר בהיסטוריה האנושית.

ככל הנראה מאפיינים ייחודיים לעם ישראל הם שהתוו את דרכו, ובראשם המיזוג של היסוד הדתי והאמונה היהודית עם היסוד הלאומי והזיקה הקדומה לארץ ישראל. אף שבתפוצות רבות התערו היהודים בסביבתם, לרוב הם שמרו על בידול בזכות מסגרות קהילתיות נפרדות בתחומי חינוך, דת, חברה ותרבות. נוסף לכך, רבים רואים בחשיבות הרבה המיוחסת במורשת היהודית למילה הכתובה, ללימוד ולחינוך תכונה ייחודית שתרמה רבות להמשכיות העם. כל אלו יצרו לעם היהודי מעטפת הגנה של היסטוריה, תרבות, אמונה ומסורת משותפות.

אירועים בולטים בתולדות עם ישראל

המהלכים ההיסטוריים שחווה עם ישראל היו קשורים מאז ומתמיד להתפתחויות בסביבתו: מהתהוות העם והתנחלותו בארץ, תקופות שני בתי המקדש והגליית העם ועד להתעוררות הציונות והאירוע המכונן של הקמת המדינה. בתולדות העם בולטים זה לצד זה אסונות קשים ויצירת נכסים רוחניים, גלי אנטישמיות ותקופות פריחה, מסורת ותמורות וכן משברים מול ניצחונות. ואולם במורשת היהודית הודגשו במהלך השנים בעיקר המצוקות והקשיים, ואלו נחקקו במנהגים, ימי זיכרון, חיבורים היסטוריים, תפילות ושירת קודש וחול.

אחד מהאירועים הטראומתיים בתולדות העם היה גירוש ספרד ב-1492. יהודי ספרד נדרשו להתנצר, ומי שסירבו גורשו ונדדו לארצות רבות אחרות. ב-1497 גורשו גם יהודי פורטוגל. רבים מצאצאי המגורשים שמרו על מורשת ספרד והשפיעו רבות בארצות שבהן התיישבו.

כ-400 שנה לאחר מכן הסעירה את העולם פרשת דרייפוס שלוותה בגלי אנטישמיות. אלפרד דרייפוס, קצין יהודי בצבא צרפת, הורשע ב-1894 בבגידה ונדון למאסר עולם. הוא הושפל ונכלא, ורק בתום 12 שנות מערכה ציבורית ומשפטית טוהר שמו לאחר שהוכח שההרשעה התבססה על מסמכים מזויפים.

השואה נחשבת לאסון הלאומי הגדול ביותר בהיסטוריה היהודית. כשישה מיליון יהודים נרצחו בידי הנאצים ועוזריהם מתוך מדיניות מכוונת להשמדת העם היהודי. השואה התרחשה במלחמת העולם השנייה (1945-1939) בעיקר באירופה, אך הגיעה גם לאזורים נוספים שבהם שלטו הנאצים או בני בריתם, ובתוכם צפון אפריקה ועיראק. זוועות השואה ופליטי השואה שנדדו באירופה חיזקו את ההכרה בנחיצותה של מדינה יהודית, הן בקרב היהודים והן בדעת הקהל העולמית. שלוש שנים לאחר שהסתיימה השואה הוקמה מדינת ישראל.

בספרייה הלאומית שמורים חומרים רחבי היקף הנוגעים להיבטים מגוונים בהיסטוריה של עם ישראל. בהתאם לחובתה לאסוף, לשמר ולטפח את אוצרות הידע, המורשת והתרבות של העם היהודי, בספרייה נאספו שפע פריטים בפורמטים שונים ומתקופות שונות. בין היתר, אפשר להתרשם מספרים, כתבי יד, מסמכי קהילות, מאמרים, הקלטות, תמונות, מכתבים וארכיונים של אישים וארגונים. רבים מהפריטים נדירים, ובהם לדוגמה מסמכי הזיכוי מפרשת דרייפוס, הנגישים לצפייה באתר הספרייה.