מצוות ביהדות ומנהגים ביהדות

מצוות ומנהגים

מצוות ומנהגים ביהדות

מצוות ומנהגים ביהדות הם מערכת רחבה של כללים, חוקים, טקסים והרגלים העוברים מדור לדור ומשולבים באורח החיים היהודי. למצוות ומנהגים יש חשיבות רבה בדת היהודית. ההלכה היהודית היא הכינוי למכלול הדינים ופסקי ההלכה המפרטים את אופן קיום המצוות, כפי שנמסרו, פורשו ועודכנו במהלך הדורות בידי חכמים.

לפי המסורת, התורה היא הבסיס למערכת המצוות היהודית. יש הרואים במצוות יסוד מכונן בדת היהודית ואף התגלמות בפועל של היהדות, בעוד שאחרים מחשיבים את המצוות לאחד מיסודות היהדות או אף יסוד משני לעומת מערכת האמונות והערכים שבבסיס היהדות. הוגים רבים הציעו הסברים מגוונים, כוללים ופרטניים, לחובת המצוות, ועל-פי כמה מהם מטרת המצוות לקרב את האדם לדבקות באל ולהביא לתיקון של הגוף והנפש.
למכלול המצוות ביהדות נוספו לאורך הדורות מנהגים רבים, חלקם קיבלו תוקף הלכתי ואחרים נותרו בגדר נוהג. מנהגי ישראל כוללים הרגלים, מעשים, טקסים או הנהגות שהתקבלו בציבור היהודי הרחב או רק בקרב עדות, קהילות או קבוצות.

מצוות ומנהגים בכל תחומי החיים השתרשו במסורת היהודית, ורבים מהם מקובלים גם בקרב יהודים שאינם דתיים - במצבים יום-יומיים וחד-פעמיים, שבתות וחגים, מעגל החיים ומעגל השנה ואירועי שמחה ואבל. בין המצוות והמנהגים הנפוצים: קביעת מזוזה, ברית מילה, בר מצווה ובת מצווה, נישואים, כשרות, קריאה בתורה של פרשת השבוע, הנחת תפילין, קריאת פרקי תהילים ואמירת קדיש.

סוגי מצוות

חז"ל מנו תרי"ג (613 בגימטרייה) מצוות מהתורה, והן מחולקות לרמ"ח (248) מצוות "עשה" ושס"ה (365) מצוות "לא תעשה" המטילות איסורים. במהלך השנים השתרשו אבחנות נוספות לסוגי מצוות: מרבית המצוות הן דאורייתא ("של התורה" בארמית), ומקורן בתורה שבכתב או בתורה שבעל-פה. לעומתן שבע מצוות דרבנן ("של רבותינו" בארמית) נקבעו בידי חז"ל, ובהן הדלקת נרות שבת וחג, נטילת ידיים והדלקת נרות חנוכה; מצוות "שבין אדם למקום" ("מקום" הוא כינוי לאל) נושאות אופי דתי, ובהן שבת ואיסור עבודת אלילים, ואילו מצוות "שבין אדם לחברו" מתוות התנהגות חברתית, מוסרית וכלכלית כגון איסורים על רצח וניאוף; חלוקה נוספת מבחינה בין מצוות שכליות שחשיבותן ברורה דוגמת איסור גנבה, לעומת מצוות "שמעיות" שקשה להסבירן אלא יש לקבלן כפי שהן, למשל כשרות.

קבוצת מצוות בעלת חשיבות מיוחדת היא עשרת הדיברות, הכוללת עשרה ציוויים שלפי המסורת נאמרו על ידי אלוהים לעם ישראל במעמד הר סיני, ובתוכם איסורים על עבודת אלילים, רצח ועדות שקר וכן מצוות אמונה באל, שבת וכיבוד אב ואם; קבוצה מיוחדת שאינה נכללת בתרי"ג מצוות המוטלות על יהודים היא "שבע מצוות בני נוח". לפי חז"ל אלה מצוות בסיסיות החלות על כל בני האדם, ובתוכן חובה להקים מערכת משפט ואיסורים על שפיכות דמים, גילוי עריות וגזל.

אוסף היהדות בספרייה הלאומית נחשב למקיף בתחומו בעולם, ולפיכך שמור בו שפע עצום של פריטים היסטוריים, חלקם נדירים, הנוגעים למצוות ומנהגים בישראל ובתפוצות. בכלל אוספי הספרייה, הפיזיים והדיגיטליים, אפשר להתרשם מכתבי יד עתיקים, ספרים, צילומים, פריטי יודאיקה, מחקרים, קטעי עיתונות, מסמכי קהילות והקלטות מתפילות ואירועים. החומרים מספקים הצצה לשגרת חייהן של קהילות יהודיות ולהתפתחותם ההיסטורית של מצוות ומנהגים.