המזרח התיכון

המזרח התיכון

המזרח התיכון בספרייה הלאומית

המזרח התיכון הוא אזור גיאוגרפי המשתרע בעיקרו במערב אסיה, מטורקיה במערב ועד איראן במזרח, ובדרום כולל את חצי-האי ערב ומצרים. הגדרות רחבות יותר כוללות אף את צפון אפריקה (המגרב) וסודאן במערב, את האזור שבין איראן ועד הודו במזרח ואף את מרכז אסיה. השימוש במונח "המזרח התיכון" רווח החל מהמאה העשרים והחליף בהדרגה את המונח הקודם, "המזרח הקרוב," בטרמינולוגיה המערבית. על אף מהותו האירוצנטרית, המונח התקבל בהדרגה אף בפי תושבי האזור.

המזרח התיכון נחשב לערש הציביליזציה, בו התפתחו הציביליזציות של מצרים ומסופוטמיה המהוות את הגרעין למרבית הציביליזציות של העולם הישן. מעבר לכך, באזור זה התפתחה שיטת האלפבית הסדורה המוכרת הראשונה, וממנו יצאה בשורת המונותאיזם, ששטפה חלקים נרחבים מהעולם במשך השנים. שלוש הדתות המונותאיסטיות הגדולות – היהדות, הנצרות והאסלאם – צמחו במזרח התיכון, ובו שוכנים אתריהן הקדושים ביותר. בעוד העם היהודי היווה מיעוט באוכלוסיית המזרח התיכון, הוא השפיע רבות על התגבשותן של שתי הדתות החשובות שעיצבו את המרחב באלפיים השנים האחרונות.

לאזור חשיבות גיאופוליטית רבה מזה אלפי שנים, ובמיוחד לאזור הסהר הפורה, שהיווה קרקע פורייה להתפתחותן של תרבויות מורכבות וישויות מדיניות חזקות. כאזור המחבר בין אסיה, אפריקה ואירופה, נתיבי מסחר מרכזיים שגשגו במזרח התיכון לאורך ההיסטוריה והפכו את המרחב לנקודת מעבר לא רק לסחורות, אלא גם לרעיונות וחילופים בין-תרבותיים. לאורך אלפי שנים היה האזור נתון להגמוניה של מספר מרכזים תרבותיים, כשמהמאה הרביעית לפני הספירה ועד ראשית המאה השביעית היו אלו התרבות האיראנית ממזרח וההלניסטית ממערב שחלשו על מרביתו. תחת שלטון האימפריה הביזנטית הפכה הנצרות לדת המרכזית במערב המזרח התיכון, בעוד שבאיראן הייתה הזורואסטריות דת המדינה ורבים מהתושבים.

הופעת האסלאם בראשית המאה השביעית ומסעות הכיבושים המזהירים עליהם ניצחו יורשי הנביא מוחמד, הביאו לקריסת האימפריה הסאסאנית ששלטה באיראן ולדחיקתה של האימפריה הביזנטית לאזור אנטוליה. החל מזמן זה נשלט מרבית המזרח התיכון על ידי שלטונות אסלאמיים שונים ולאורך מאות שנים הלך והעמיק תהליך ההתאסלמות של האוכלוסייה, עד שרובה המכריע אימץ את דת האסלאם. המזרח התיכון, ובעיקר מסופוטמיה, היווה את לב הציביליזציה האסלאמית, ולאורך למעלה מאלף שנים נשלט על ידי שורה של אימפריות אסלאמיות שבסיסן במוקדים שונים.

בתקופה המודרנית המזרח התיכון חווה שינויים מרחיקי לכת, ביניהם השפעתו הגוברת של המערב ; הקמת מדינת ישראל; וגילויים של מרבצי נפט עשירים, בעיקר באזור המפרץ הפרסי ובחצי-האי ערב. התפתחויות אלו העלו מחדש את חשיבותו הגיאופוליטית העתיקה של האזור, והפכו אותו למוקד עניין חשוב בזירה הבינלאומית אל תוך המאה ה-21.

כיום, מרבית תושבי המזרח התיכון הם מוסלמים, עם מיעוטים נוצריים ומיעוט יהודי, המרוכז ברובו המוחלט בארץ-ישראל. מבחינה אתנית ולשונית, שלוש האוכלוסיות העיקריות הן הערבים (הקבוצה הגדולה ביותר, המהווה את מרבית התושבים מעיראק במזרח ועד מרוקו במערב ותימן בדרום), הפרסים (באיראן והארצות השכנות) והעמים התורכיים (בטורקיה וארצות מרכז אסיה). בין המיעוטים הרבים במזרח התיכון ניתן למנות את הכורדים, הארמנים, השומרונים, הדרוזים ועוד רבים אחרים.

המזרח התיכון, על מגוון תרבויותיו, מהווה את אחד מתחומי הליבה של הספרייה הלאומית, ואוספי הספרייה מכילים מגוון עצום של אוצרות הנוגעים להיסטוריה, הדת והתרבות של האזור. החל ממפות עתיקות, דרך כתבי יד נדירים בשפות שונות, ועד למאגרי עיתונות מודרנית, ארכיונים, כרזות ואוספי מוסיקה, הספרייה הלאומית שמה לה את תיעוד וחקר המזרח התיכון בראש מעייניה. לצד חומרים נדירים, שרבים מהם נגישים דרך אתר הספרייה, הספרייה מחזיקה במיליוני ספרים הנוגעים למרחב המזרח תיכוני ובמיטב הספרות המחקרית העוסקת בתחום.