יהדות ארצות האסלאם
אוסף התצלומים, הספרייה הלאומית

יהדות ארצות האסלאם

יהדות ארצות האסלאם היא שם כולל לחיים היהודיים שהתקיימו תחת שלטון האסלאם ברחבי המזרח התיכון וצפון אפריקה. ההתיישבות היהודית הקדומה באזורים אלה החלה טרם הכיבוש המוסלמי, והתפתחה לקהילות שוקקות שיצרו מורשת תרבותית ורוחנית עשירה.

הנוכחות היהודית בת 2,000 השנה בארצות האסלאם הסתיימה כמעט לחלוטין במאה ה-20, לאחר שמרבית היהודים עלו לישראל ומיעוטם היגר למדינות אחרות. ב-1948 חיו כמיליון יהודים בארצות האסלאם, ואילו בשנת 2020 נותרו כ-30 אלף, רובם בתורכיה ואיראן.

הקהילות הגדולות יותר התקיימו במרוקו, אלג'יריה, עיראק, תוניסיה, איראן, תורכיה ומצרים, וקהילות נוספות חיו בלוב, תימן, סוריה ולבנון. לכל אחת מהקהילות עולם שלם של היסטוריה, תרבות ומורשת, זאת לצד קווי דמיון רבים.

סיום הנוכחות היהודית בארצות האסלאם

רצף תהליכים שהתחוללו במאות ה-19 וה-20 הכריע את גורל יהדות ארצות האסלאם. בד בבד עם דעיכת האימפריה העות'מאנית, השתלטו מעצמות המערב על ארצות האסלאם. השלטון הקולוניאלי של צרפת, בריטניה ואיטליה היטיב בדרך כלל עם היהודים. הם התקרבו לשלטונות המערביים, אימצו אורח חיים אירופאי, מעמדם הכלכלי והחברתי השתפר ורבים זכו לאזרחות זרה. עם זאת, במקרים רבים מגמות אלו עוררו בקרב האוכלוסייה הערבית עוינות כלפי היהודים.

מלחמת העולם השנייה הייתה נקודת מפנה ביחס אל יהודי ארצות האסלאם. לצד מחלוקות דתיות עתיקות-יומין, היהודים הפכו מזוהים עם בריטניה וצרפת, אליהן התנגדו הערבים. אימת השואה האיצה את המאבק להקמת מדינת ישראל, ובעקבותיו החריף הסכסוך הערבי-יהודי. ההתעוררות הלאומית הערבית ומאבקי התושבים בארצות האסלאם להשגת עצמאות זירזו את תהליכי הדה-קולוניזציה. בשל קרבתם לשלטונות הקולוניאליים, חששו היהודים לגורלם לאחר שהמעצמות יעזבו. ואכן, כשמדינות האסלאם זכו לעצמאות מעמד היהודים הידרדר לשפל. הקמת מדינת ישראל ומלחמת העצמאות החריפו את מצב היהודים.

על רקע זה סבלו יהודים מפרעות, מעצרים, הגבלות, החרמת רכוש, קיפוח ושלילת אזרחות. כך החלה ההגירה ההמונית של יהדות ארצות האסלאם. כמחציתם עלו לישראל בין 1945 ל-1960, ומרבית הנותרים היגרו בשנים הבאות.

בספרייה הלאומית נשמרים אין-ספור פריטים היסטוריים המספרים את סיפורה של יהדות ארצות האסלאם. בארכיון המרכזי לתולדות העם היהודי מרוכזים מסמכים ופנקסים של קהילות, ארגונים וגורמים פרטיים, המתעדים את חיי הקהילות ואירועים היסטוריים בתולדותיהן. נוסף על כך בספרייה אפשר להתרשם מתמונות, סיפורי חיים מוקלטים, יצירות מוזיקליות, עיתונות היסטורית, כתבי יד, מאמרים, ספרים ופריטים רבים נוספים המספקים הצצה למורשת העשירה של יהדות ארצות האסלאם.