תרבות וחברה

תרבות וחברה

תרבות וחברה בישראל בספרייה הלאומית

התרבות והחברה בישראל משקפות מגוון תרבותי רחב מאוד, ובהשפעתו הן וממשיכות כל העת להתעצב ולהשתנות. החברה הישראלית נחלקת לקבוצות ולתתי-קבוצות רבות, המזמנות מפגשים תרבותיים בין חילונים, חרדים ודתיים-לאומיים; יהודים וערבים; ותיקים ועולים חדשים; יוצאי ארצות שונות; עובדים זרים; וקבוצות רבות אחרות. כך נוצר מרקם עדין של חברה מרובת תרבויות ועשירה במסורות, מקורות השראה והיסטוריה תרבותית וחברתית, אך גם מתמודדת עם שסעים, דילמות וחיכוכים הנובעים מהשונות בין הקבוצות.

על רקע גלי העלייה הגדולים ומתוך רצון ליצירת חוסן חברתי, בשני העשורים הראשונים של מדינת ישראל נקטה הממשלה מדיניות של "כור היתוך", שחתרה להאחדה תרבותית וליצירת זהות ישראלית משותפת. לימים נמתחה ביקורת על מדיניות זו בטענה שגובשה בעיקר בהשראת התרבות האירופאית שממנה הגיעו אנשי העליות הראשונות, אך לא נתנה ביטוי למורשתם ותרבותם של עולים מארצות רבות אחרות, ובפרט מארצות האסלאם.
בעשורים האחרונים גוברת ההכרה האידיאולוגית והמעשית בחשיבותה של מדיניות פתיחות תרבותית, המערבת את כל קבוצות החברה ביצירת תרבות ישראלית משותפת ורב-גונית ונותנת במה לשפע הקולות העולים מכל הקהילות.
ענפי התרבות המגוונים בחברה הישראלית צמחו ופעלו כבר מימי היישוב העברי. לאורך השנים הם עוצבו בהשפעת שלל גורמים, ובהם ההיסטוריה של העם היהודי ושל אוכלוסיית הארץ, הרכבה הדמוגרפי המשתנה של החברה, מוצאם העדתי של הישראלים והשתייכותם הדתית והלאומית כמו גם הסביבה הגיאוגרפית, המדינות השכנות והמגמות העולמיות בתחומים השונים.

כך, כשיקוף של הסביבה התרבותית, החברתית והפוליטית, התגבשו, השתנו ושגשגו בישראל כל תחומי התרבות, ובהם האדריכלות, התיאטרון, המחול, העיצוב ואף תחום האוכל. בכל אחד מהתחומים הללו התפתחה הפרקטיקה על גישותיה השונות – הממסדיות או האוונגרדיות, הייחודיות לחברה הישראלית או השגורות בעולם – ובד בבד נודעו דמויות בולטות וצמחו מוסדות הוראה וספרות מקצועית.

התרבות והחברה בישראל באוספי הספרייה הלאומית

הספרייה הלאומית עוסקת זה שנים רבות בתיעוד לאומי יסודי, נרחב, עקבי ומסודר של החברה והתרבות בישראל על כל מגזריה. באוסף ישראל של הספרייה שמורים פריטים ויצירות בשלל פורמטים ובכל רמות התוכן – מפשקווילים ועד מחקרים אקדמיים – המספרים את סיפורן של התרבות והחברה בישראל מראשית התפתחותן במאה ה-19 ועד ימינו.

מיזם חשוב במסגרת פעילות הספרייה בנושא הוא "האוסף הלאומי הדיגיטלי: אדריכלות, מחול, עיצוב ותיאטרון". זהו מיזם לאומי שמטרתו לשמר, לתעד ולהנגיש דיגיטלית לציבור הרחב חומרי ארכיון בתחומי התרבות החזותית ואומנויות הבמה.

בשיתוף משרד ירושלים ומורשת ומוסדות תרבות, מאותרים וממופים ארכיונים ואוספים רבים ומגוונים השייכים למוסדות או ליוצרים ומתמקדים בתחומי התרבות הללו. האוספים הנבחרים עוברים תהליך שימור, דיגיטציה והנגשה ויחד יוצרים מאגר תוכן עצום בהיקפו התורם תרומה גדולה להבנת ההיסטוריה של החברה והתרבות בישראל. המאגר יוצא הדופן כולל מסמכים ארגוניים ואישיים, צילומים, גלויות, יצירות, ספרים, כרזות, סקיצות, כתבי יד, הקלטות וידיאו ואודיו, ספרי הוראה ושפע פריטים מעניינים אחרים.