זאב ז'בוטינסקי
יעקב בן דב, מתוך אוסף אברהם שבדרון, הספרייה הלאומית

זאב ז'בוטינסקי

זאב ולדימיר ז'בוטינסקי (1940-1880) היה מנהיג ציוני, הוגה דעות, סופר, משורר ומתרגם. היה ממקימי הגדוד העברי בצבא הבריטי במלחמת העולם הראשונה ומייסד הזרם הציוני הרוויזיוניסטי ותנועת בית"ר.

ז'בוטינסקי דגל בהקשחת העמדה הציונית כלפי המדיניות הבריטית והתוקפנות הערבית ובשימוש בכוח צבאי למען קידום הקמת מדינה יהודית משני עברי הירדן, וכן התנגד להשקפה הסוציאליסטית שהובילה התנועה הציונית. עמדותיו השנויות במחלוקת משכו אליו מעריצים רבים, אך גם אויבים מרים שבן גוריון היה מהבולטים בהם. בשל השקפותיו המדיניות הוא נחשב לאבי מחנה הימין בישראל.

ז'בוטינסקי נולד באודסה, בילדותו למד עברית אצל הסופר יהושע רבניצקי, וגילה עניין רב בלימוד שפות, ספרות ושירה. בנערותו החל לתרגם שירה עולמית לרוסית, ומונה לכתב חוץ באיטליה ובשווייץ. בשנים שבהן נסע ברחבי באירופה, למד משפטים וכתב מחזות ורשימות עיתונאיות, נחשף למצוקת הקהילות היהודיות והתוודע לרעיון הציוני. בעקבות הזעזוע מפרעות קישינב ב-1903, החליט להקדיש כל שביכולתו לפעילות ציונית, ונבחר לייצג את ציוני אודסה בקונגרס הציוני השישי.

במלחמת העולם הראשונה חבר ז'בוטינסקי ליוסף טרומפלדור להקמת גדוד נהגי הפרדות, שבו שירתו חיילים מהיישוב העברי במסגרת הצבא הבריטי. בהמשך פעל להקמת גדודים נוספים, ושירת בהם כמפקד פלוגה.

אבי התנועה הרוויזיוניסטית

ברוח התפיסה שעל ההסתדרות הציונית להקשיח את התנהלותה מול המדיניות הבריטית האנטי-ציונית, ייסד ז'בוטינסקי ב-1923 את תנועת הנוער בית"ר, וב-1925 את צה"ר (ברית הציונים הרוויזיוניסטים). בהמשך הנהיג את האצ"ל, וקידם את תנועת ההעפלה "עליית אף על פי כן" של התנועה הרוויזיוניסטית. הקרע בין ז'בוטינסקי והזרם הממלכתי בתנועה הציונית הלך והעמיק, עד שהתנועה הרוויזיוניסטית פרשה מהסתדרות הציונית, וייסדה את ההסתדרות הציונית החדשה (הצ"ח) בראשותו. ז'בוטינסקי נפטר בניו יורק ב-1940, וב-1964 הועברו עצמותיו לקבורה בהר הרצל.

דמותו, השקפתו, פועלו הציוני ויצירתו הספרותית של ז'בוטינסקי באים לידי ביטוי בשפע של חומרי ארכיון מעניינים, שנמסרו לספרייה מידי גופים ואישים שונים ברחבי העולם. רבים מהמסמכים נגישים בזכות שיתוף פעולה עם ארכיון מכון ז'בוטינסקי בישראל. עיון ביצירות שכתב ותרגם, בהגות הציונית שלו, בתמונות מחייו, במאמרים שכתב או שנכתבו עליו ובחומרים רבים נוספים – עשוי לגלות צדדים מרתקים ומפתיעים באישיותו של ז'בוטינסקי.