הגירה, גבולות וזהות בספרייה הלאומית

הגירה, גבולות וזהות בספרייה הלאומית

הכינוס השלישי של הפורום הבינלאומי

בשבוע הבא (17-19/3) יתקיים הכינוס השלישי של הפורום הבינלאומי של הספרייה הלאומית שיוקדש לנושאי הגירה, גבולות וזהות.

בין המשתתפים: משה הלברטל, תום פרידמן, אבי ג'וזף כהן, ג'ק לו, דניאל קרצר, דומיניק מואיזי, אניטה שפירא, סטנלי פישר, אליוט אברמס, ג'מייקה קינקייד, חיים סבתו, מוסטפה אקיול, אגי משעול דיליפ ראטה ועוד כשמונים הוגים, אנשי אקדמיה ויוצרים בני שלוש הדתות.

יו"ר דירקטוריון הספרייה, דוד בלומברג: הגשמת חזון הספרייה הלאומית המתחדשת מחייב לשתף בו את מיטב ההוגים והיוצרים מהארץ ומחו"ל.

 

משחר ההיסטוריה תנועות ההגירה מהוות מנוע שינוי רב עוצמה המשפיע על מגוון תחומים רחב: דמוגרפיה, זהות, חברה, פוליטיקה, כלכלה, יחסים בינלאומיים, דת, ספרות, אמנות ועוד. גלי ההגירה חוצים גבולות ויוצרים מפגש בין תרבויות העשוי ללבוש פנים שונות: שבר, איום והתנגשות זהויות מזה, אך גם מקור לתרומה הדדית ולהתפתחות תרבותית מזה.

נושא הכינוס השלישי של הפורום הבינלאומי של הספרייה הלאומית, שיתקיים בשבוע הבא בימים ראשון - שלישי (17-19/3) בספרייה ובמקומות נוספים בירושלים, יעסוק השנה בהגירה, גבולות וזהות. דיוני הפורום יעסקו באתגרים ובהזדמנויות שתופעת ההגירה מציבה בפני המדינה והתרבות. הדיונים יעסקו הן בממד האוניברסאלי של האתגר, והן בממד הישראלי והיהודי תוך התייחסות לגלות מארץ ישראל, לנדודים, לקיבוץ הגלויות, ולציונות המתייחדת במשקלם של המניעים הרעיוניים הדוחפים לחזרה אל המולדת ההיסטורית. לפורום הבינלאומי יגיעו מבחר הוגים, חוקרים, ויוצרים, מהבולטים בארץ ובחו"ל.

יו"ר הפורום הוא הפילוסוף משה הלברטל ובין המשתתפים בו: תום פרידמן, עיתונאי ופרשן הניו-יורק טיימס; המשוררים והסופרים הישראלים חיים סבתו, אגי משעול, אסף ענברי, אלי עמיר וחנה בת-שחר; אנשי הממשל האמריקאי בעבר - ג'ק לו, אליוט אברמס ודניאל קרצר; חוקרים מובילים בתחומי ההגירה ובהם פרופ' ליאב אורגד, מאג'ד אלחאג', פרופ' סמי סמוחה, אלכס אלינקוף – לשעבר סגן נציב האו"ם לנושא הפליטים והכלכלן האמריקאי הבכיר פרופ' בארי ציזוויק; ההיסטוריוניות פרופ' אניטה שפירא ופרופ' פניה עוז-זלצברגר; הכלכלנית הבכירה אבי ג'וזף כהן; עורך מקור ראשון חגי סגל; העיתונאים סבר פלוצקר, מוסטפה אקיול ודני בן סימון ועוד עשרות חוקרים, אנשי אקדמיה, דיפלומטים ואנשי רוח בכירים מארה"ב, אירופה ואסיה.

הכינוס יפתח ביום ראשון ה- 17/3 בדיון פתוח לציבור (במשכנות שאננים) שכותרתו: הגירה וצדק. הדיון יתמקד בשאלות הגדולות שמעוררת תופעת ההגירה בתחומי המוסר, הפילוסופיה והמשפט. מה מצדיק ההחלטה למי יותר ולמי לא יותר לחצות את מחסום הגבול?

בהמשך הערב יישא דברים הסופר חיים סבתו בהרצאה שכותרתה: "הגירה ועלייה – האם על כל פצע ועלבון תכסה האהבה".

יומו השני של הכינוס (יום שני, 18/3) יפתח בדיון שיביא תמונת מצב עדכנית על תופעת ההגירה וכן תחזיות עתידיות של תופעת ההגירה. הדיון שלאחריו, אותו ינחה פרופ' ליאב אורגד נקרא "הגירה וזהות תרבותית", והוא ינסה לפענח מהם התנאים בהם מפגש בין תרבויות הנו תהליך מפרה שתורם להתפתחות תרבותית, ומהם התנאים בהם מפגש זה הינו תהליך שממוסס ומכרסם בזהותה, תרבותה וערכיה הייחודיים של החברה הקולטת.

בחלקו השני של היום תתקיים מליאה שתעסוק במשמעויות הגיאופוליטיות של תופעת ההגירה ובה יבחנו השלכות התופעה על מספר מאפיינים של הסדר העולמי: יציבותן הפוליטית של מדינות, סכסוכים, אלימות, טרור, השלכות כלכליות ועוד. בדיון זה ישתתפו פרופ' יולי תמיר (יו"ר), העיתונאים מוסטפה אקיול ותום פרידמן, ההיסטוריונית פרופ' דיאנה פינטו והכלכלן פרופ' בארי צ'זוויק.

את היום יחתום אירוע פתוח לציבור בספרייה הלאומית שכותרתו: "יוצרים משוחחים על הגירה" בהנחיית יגאל צלמונה ובהשתתפות כמה יוצרים המשתתפים בפורום: ג'מייקה קינקייד, אווה הופמן, אגי משעול ואלי עמיר. הם ישוחחו על האופן בו חוויות אישיות ולאומיות הכרוכות בנושא ההגירה השפיעו על יצירתם. בחלק האומנותי של האירוע יופיע הפייטן ר' חיים לוק.

יומו האחרון של הכינוס (יום שלישי, 19/7) יפתח בדיון על דילמת ההגירה מנקודת מבטם של נבחרי ציבור ישראלים. במפגש זה ישתתפו ח"כ דב חנין והח"כ לשעבר אריה אלדד.

בהמשך תתכנס מליאת הפורום לדיון על משמעות ההגירה, הגולה ושיבת ציון ועל עיצוב זהותו, גורלו וערכיו של העם היהודי, תוך התייחסות לייחודיות שבציונות כתנועת הגירה הפועלת לחזרה אל הבית הארצי והאידיאי.

דוד בלומברג, יור דירקטוריון הספרייה הלאומית, צלם: דן פרגוס

דוד בלומברג, יור דירקטוריון הספרייה הלאומית, צלם: דן פרגוס

לדברי דוד בלומברג, יו"ר דירקטוריון הספרייה הלאומית ומי שיזם את הקמת הפורום הבינלאומי לפני כחמש שנים, דיוני הפורום מסייעים לספרייה בגיבוש וחידוד ההיבטים התרבותיים והאוניברסאליים של פעילותה ותורמים ליצירת דיאלוג בין מי שאמונים על אוספי הספרייה ונכסי התרבות המצויים בה, לבין יוצרים ואנשי רוח מובילים בארץ ובחו"ל שמחקריהם וכתביהם תורמים באופן משמעותי לתהליכים המתרחשים בספרייה.

לדברי בלומברג "הספרייה הלאומית נועדה לבטא את אפיונו של העם היהודי כ'עם הספר'. הגשמת חזון הספרייה הלאומית המתחדשת מחייב לשתף בו את מיטב ההוגים והיוצרים מהארץ ומחו"ל ולשם כך יזמנו את הקמת הפורום הבינלאומי של הספרייה".