ירושלים
מגדל דוד, 1890, ארכיון יעקב ורמן

ירושלים

ירושלים היא בירת ישראל והעיר החשובה ביותר לעם היהודי ובעלת מעמד מיוחד גם בעבור הנצרות והאסלאם. "ערכה של ירושלים לא ניתן להימדד ולא להישקל ולהיספר, כי אם יש לארץ נשמה - הרי ירושלים נשמתה של ארץ ישראל", הגדיר זאת דוד בן גוריון. זו העיר הגדולה בישראל הן בהיקף האוכלוסייה המונה כ-900,000 איש, והן בשטחה המשתרע על פני כ-125 קמ"ר.

כעיר שנכבשה ושוחררה שוב ושוב, היא הושפעה מתרבויות שונות וכך גם זכתה לעשרות שמות וכינויים. עיר דוד, שלם, יבוס, ציון, ירושלם ומוריה הם רק כמה מתוך שמות העיר ירושלים. אז למה קוראים לירושלים ירושלים? חוקרים שבחנו מה מקור השם ירושלים העלו הסברים מגוונים. ככל הנראה מקור השם ירושלים בימי היבוסים. תחילה ביטאו את השם רושלמם, בהמשך ארסלם ולאחר מכן ירשלם או ירושלם. מאוחר יותר התקבע השם ירושלים, כנראה במסגרת הנוהג להעניק סיומת זוגית לשמות מקומות.

משמעות השם ירושלים היא עיר של שלום ושלווה. ישנם חוקרים שסבורים כי השם ניתן לכבוד האל שלם שהיבוסים סגדו לו, אולם הפרשנות שמתייחסת לשלום ולשלווה אומצה בשמחה על ידי הציבור.

עוד על ירושלים

ההיסטוריה של ירושלים

העיר ירושלים נוסדה על ידי היבוסים במאה ה-19 לפנה"ס. קדושתה הפכה אותה לזירת עימותים ומלחמות, ולאורך השנים ספגה אין ספור טלטלות שיצרו לעיר ירושלים היסטוריה מרתקת.

היישוב היהודי הראשון בירושלים הוקם באלף ה-1 לפנה"ס כשדוד המלך כבש את העיר מידי היבוסים, ובנו שלמה הקים בה את בית המקדש. מאז ירושלים המשיכה לעבור מיד ליד: הבבלים כבשו את ממלכת יהודה והחריבו את בית המקדש; כשהאימפריה הפרסית התעצמה, חזרה ירושלים לשמש מרכז יהודי והוקם בית המקדש השני; אלכסנדר מוקדון ביסס בעיר את השלטון ההלניסטי עד שנכבשה על ידי בית חשמונאי; בזמן ששלטה האימפריה הרומית הוחרב בית המקדש השני; בתקופה הביזנטית התחזקה העיר כמוקד נוצרי; לאחר מכן שלטו המוסלמים עד בואם של הנוצרים הצלבנים; אחריהם צאלח א-דין השליט בעיר אופי מוסלמי.

בזאת לא תמו חילופי השלטונות בעיר שכללו את הצלבנים (שוב), הממלוכים, העות'מאנים והבריטים. מ-1948 נחלקה ירושלים בין ישראל וירדן ונותרה חצויה עד 1967, כשכבש צה"ל את מזרח העיר.

 

העיר העתיקה

העיר העתיקה בירושלים היא המקום המתויר ביותר בישראל, והיא הוכרזה על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית בזכות חשיבותה ליהדות, לאסלאם ולנצרות וכן בשל ריכוז האתרים המונומנטליים בתחומה. העיר העתיקה משתרעת על פני קמ"ר אחד בלבד, ומתגוררים בה כ-40,000 תושבים. תמונות של ירושלים העתיקה מתקופות שונות, ובהן גם תמונות נדירות ונוגעות ללב המעידות על חיי היום יום בעיר העתיקה, מעוררות עניין בעולם כולו. בשנים האחרונות נחשפו תמונות רבות ונעשים מאמצים להנגישן לציבור.

 

ספרים על ירושלים

כפי הנראה, אין הרבה ערים בעולם שעליהן נכתב כל כך הרבה כמו על ירושלים. החל מספרים על ההיסטוריה של העיר, התרבות, הגיאוגרפיה, הארכיטקטורה והכלכלה שלה, דרך ספרי מסעות, ספרי סיורים וכלה בספרי שירה ואלבומי תמונות. בחלק גדול מהספרים ירושלים נחשפת לקורא באמצעות תיאור הקסם והאווירה הייחודיים לה. בכל ספר ירושלים פותחת לקורא צוהר להיכרות עם היבט מסוים שלה מתוך הפסיפס המורכב שמאפיין את העיר.

 

ירושלים בספרייה הלאומית

אוספי הספרייה הלאומית כוללים כתבי יד של חיבורים ב-70 לשונות העוסקים בירושלים ובקדושתה ובהם תיאורים נפלאים של עולי רגל ותיירים שביקרו בה במהלך כל הדורות; אלפי ספרים העוסקים בעיר המוחשית, המדומיינת והאוטופית כמקום גיאוגרפי וכמושג מופשט ותמונות מרהיבות של העיר העתיקה בירושלים. נוסף על כך מתהדרת הספרייה באוסף הגדול ביותר בעולם של מפות המתארות באופנים שונים את הגיאוגרפיה של העיר. אוסף זה כולל אטלסים ומפות החל מימי הביניים ועד לתצלומי לוויין ומפות עדכניות. זאת ועוד, תוכלו לגלות את ההיסטוריה של ירושלים בתמונות, בכרזות ובספרים על העיר.

עוד בסוף המאה ה-19 החלו אנשי הספרייה הלאומית לאסוף תצלומים של ארץ ישראל ובכלל זה של העיר ירושלים. אוסף תצלומי ירושלים שבספרייה כולל היום אלפים רבים של פריטים ובהם גם תצלומים נדירים של חלוצי הצילום במאה ה-19. עותקים נדירים, לעתים היחידים בעולם, של העיתונים והספרים הראשונים שנדפסו בירושלים, עומדים לרשות הציבור הרחב בספרייה הממשיכה לאסוף עד היום כל דבר דפוס שנוצר בתחומי המדינה ובירתה.

באוספי הספרייה הלאומית יש מאות אלפי פריטים העוסקים בירושלים על צדדיה השונים. חלק מהפריטים ניתנים לגישה ישירה מהמסך שלכם ופריטים אחרים נגישים אצלנו בספרייה. בין השאר תוכלו למצוא: מעל 140,000 ספרים על ירושלים; מעל 30,000 תמונות היסטוריות של העיר בגישה ישירה; מעל 1,000 מפות היסטוריות יפהפיות של העיר; וכן מגוון עצום של פריטים כמו כתבי יד, הקלטות היסטוריות, עבודות מחקר, כתבי עת ועוד.

כדי לקבל טעימה, צפו במגוון הדוגמאות בעמוד. דוגמאות אלה נבחרו על ידי אוצרי הספרייה בשל היותן נדירות, מרגשות, מסקרנות ונוגעות בפנים השונים של העיר כך שכל גולש יוכל למצוא בהן עניין.

 

מאה שנים בכותל המערבי

צילומים נדירים של הכותל בתקופות שונות ובטכניקות צילום שונות

גיל חובב מספר על מפות ירושלים

שלוש מפות מיוחדות במינן הנמצאות באוסף המפות שבספרייה הלאומית

סיפורים מירושלים של פעם

רבים מחשיבים את ירושלים לעיר המסקרנת ביותר בעולם, ולא בכדי. כעיר שעיני כל העולם נשואות אליה זה אלפי שנים, התפתחו סביבה סיפורים רבים - מקצתם אמת לאמיתה, מקצתם בדיה ורבים נוספים משלבים בין מציאות לדמיון. הסיפורים ספוגים בהווי מקומי ומורכבים מתמהיל של קדושה וחולין, היסטוריה, כיסופים, מגוון אנושי רחב, דמויות בלתי נשכחות וחילופי שלטון תכופים. רבים מהסיפורים נוגעים לחיי השגרה, לאירועים היסטוריים ולדמויות מפתח בעיר העתיקה בירושלים וברובע היהודי בפרט. כאן תוכלו לשאוף נוסטלגיה ירושלמית בתמונות ובמילים מתקופות שונות בהיסטוריה של העיר.